De ideale kijkafstand voor een tv

5 februari 2021

Je wilt een nieuwe televisie kopen maar hebt nog steeds geen idee welk formaat het best geschikt is voor de kamer waar je hem in gaat plaatsen. De kijkafstand tussen jou en de televisie speelt hier een grote rol in.

De kijkafstand kan namelijk mede bepalen of de ervaring als prettig ervaren wordt. Zit je namelijk te dicht op de televisie dan is de kans aanwezig dat je de pixels gaat zien, zit je weer te ver van de tv af is de kans aanwezig dat je kleine details gaat missen.

Zo is een grote televisie dus niet altijd de beste keuze. De ruimte waar je hem gaat plaatsen zal een bepalende factor gaan zijn. 

In dit artikel geven we je praktische tips die je gaan helpen met de kijkafstand i.c.m. het formaat en type tv.

Het scherm van een televisie bestaat uit kleine pixels. Deze kleine vierkantjes lichten op en de combinatie van deze pixels vormen het beeld zoals je hem kent.

Over het algemeen geld hoe meer pixels het scherm heeft (Full HD –> 4k –> 8k), des te scherper het beeld ervaren wordt en des te beter kleine details weergegeven kunnen worden.

De resolutie van het scherm bepaald hoe groot deze schermpuntjes zijn. Zo heeft een 4k televisie kleinere pixels waardoor je dichter op de televisie kan zitten zonder pixels te zien.

tv resolutie in pixels

Bron: Coolblue

Wanneer je te dicht op het scherm zit, kan de kans aanwezig zijn dat je de pixels gaat zien wat weer ten koste gaat van de ervaring.

Hoe groter de scherm van je televisie, des te groter de pixels zijn, wat ook weer betekend dat je de kijkafstand tussen jou en de televisie moet vergroten.

Hoe bereken je de kijkafstand?

We weten nu de relatie tussen de resolutie en het formaat en wat dat met de kijkafstand doet. Vervolgens kunnen we de minimale en maximale kijkafstand bepalen voor jouw tv. Maar welk formaat en type tv hoort bij welke afstand?

Berekening kijkafstand Full-HD TV

Vermenigvuldig het schermdiagonaal met 1,5 en 2,5.

Rekenvoorbeeld 55 inch (140cm)  Full HD TV:
140 x 1,5 = 2,1 meter en 140 x 2,5 = 3,5 meter

Berekening kijkafstand 4k UHD TV

Vermenigvuldig het schermdiagonaal met 1 en 1,5.

Rekenvoorbeeld 55 inch (140cm)  4k UHD TV:
140 x 1 = 1,4 meter en 140 x 1,5 = 2,1 meter.

Deze formule kan een handige indicatie geven op welke afstand je van de televisie moet plaatsnemen. Echter spelen voorkeur en behoefte (b.v. slechter zicht) ook een belangrijke rol.

Hoe wil je de tv gebruiken?

Een andere belangrijke vraag die meespeelt is het beoogde gebruik van de televisie.

Neem als voorbeeld dat je op de tv wilt gamen. Dan is de kans enorm groot dat je net als mij dichter bij het scherm wilt zitten (hoe dichterbij ik bij de tv zit, hoe serieuzer ik word of hoe harder ik bij Fifa aan het verliezen ben..)

Kijk je juist meer films en series en wil je lekker achteruit op jouw bank of bed liggen dan is het prettiger dat je weer iets verder van de tv zit.

Kijk je veel sport zoals voetbal of tennis? Dan raad ik aan wat verder van de televisie te zitten zodat je meer overzicht hebt op het totale spel.

Goedkope televisie kopen?

Nu je weet welke kijkafstand ideaal is voor het formaat en type tv is het tijd om te besparen op de aankoop.

Bekijk tv aanbiedingen per formaat:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Goedkope Televisies
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0