hoe hang ik mijn TV op: een stap voor stap gids

14 juli 2021

Waarschijnlijk is jouw televisie in de loop der jaren groter is geworden en is jouw woonkamer gewoon van hetzelfde formaat gebleven. Bij het kopen van een nieuwe televisie kom je er al snel achter dat jouw grotere televisie niet meer past op het kleine kastje.

De TV ophangen is de oplossing. En zeg nou zelf, een aan de muur bevestigde tv is natuurlijk ook veel mooier. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het ophangen van jouw TV aan de muur. Daarnaast leggen we uit waar je op moet letten bij het ophangen: van gipswanden tot VESA formaten.

Je wilt jouw nieuwe Samsung of LG TV aan de muur ophangen, maar hoe werkt dat precies? Sommige televisies worden standaard geleverd met een muur beugel voor aan de muur. Maar bij de meeste televisies moet je het ophangsysteem voor de tv apart bijkopen.

 Voor vrijwel iedere tv is er een ophangsysteem beschikbaar. Wanneer je wilt weten welk ophangsysteem geschikt is voor jouw TV moet je eerst weten welke VESA maat jij nodig hebt.

Tv beugel materiaal

Wat is de VESA maat van mijn tv?

VESA is de afkorting van Video Electronics Standards Association. Het is een universele maat voor de afstand tussen de horizontale en de verticale bevestigingspunten op de TV. Je kunt je VESA maat zelf opmeten door het aantal millimeters te meten tussen de horizontale en verticale bevestigingspunten op de tv. Je kunt de VESA maat van jouw televisie vaak ook terug vinden in de gebruikershandleiding van jouw tv.

Wanneer jij de juiste VESA maat hebt bepaald kun je een geschikt ophangsysteem uitkiezen. Je kunt kiezen tussen ophangsystemen die vlak op de muur bevestigd worden, maar je kunt ook kiezen voor een ophangsysteem dat draaibaar en kantelbaar is. Dat kan handig zijn als je vaak last hebt van de lichtinval op je scherm. Je kunt je scherm dan bijdraaien of kantelen zodat je geen last meer hebt van lichtinval.

Naast het kiezen van de juiste maat moet je ook rekening houden met het gewicht dat het ophangsysteem (en de muur) kan dragen. Sommige grote tv’s kunnen namelijk met gemak 30kg wegen.

TV beugel kopen

Is je VESA maat bekend en heb je nog geen ophangsysteem / beugel in huis? Klik dan hiervoor de beste TV beugels.

Hoe hang ik de tv aan de muur? Stap voor stap

Allereerst begin je met het verzamelen van de benodigdheden en haal je de spullen uit de doos van de muurbeugel. Het kan zijn dat je onderdelen overhoud, dit komt omdat er vaak reserve onderdelen worden meegeleverd:

  • boormachine met bitjes
  • meetlint
  • potlood
  • waterpas
  • schroevendraaiers (kruis / plat)
  • Hamer
  • Stofzuiger
  • Eventueel een leidingzoeker

Wat is een goede hoogte voor de tv?

Voordat je de gaten van de schroeven gaat aftekenen bepaal je eerst de goede kijkhoogte. Bij een goede kijkhoogte is de ooghoogte ongeveer net iets boven het midden van je tv scherm. Houd er rekening mee dat de tv, wanneer hij aan het ophangsysteem hangt, iets hoger uitkomt dan het ophangsysteem zelf.

Tv beugel muur aftekenen

Tv ophangen aan gipswand? Let op.

Voordat je het ophangsysteem gaat ophangen moet je wel even checken of jouw muur van binnen hol is. Dat kan het geval zijn bij een gipswand. Sommige gipswanden zijn gemaakt met houten profielen, daar kun je in principe in boren maar dit is wel een secuur klusje.

Kies in dit geval voor een paraplu-plug en zorg dat je TV niet te zwaar is, je wilt niet dat je complete wand de woonkamer in komt vallen.

Stap 1: Bepaal de goede hoogte en teken af

Teken de schroefgaten af op de muur met een potlood. Check met een leidingmeter of er geen leidingen lopen op de plaats waar jij gaat boren. Voordat je gaat boren controleer je eerst of de bitjes op de boor dezelfde maat hebben als de schroef gaten.

Na het boren bevestig je de meegeleverde pluggen in de muur en schroef je het ophangsysteem vast met de meegeleverde schroeven. Let erop dat het systeem waterpas hangt.

Stap 2: Bevestig het frame aan de TV

Bevestig het frame van het ophangsysteem aan je tv en schroef deze vast met meegeleverde bouten. Je kunt het frame makkelijker bevestigen als je je tv scherm op een zachte vlakke ondergrond legt. De schroefgaten zitten op dezelfde hoogte als de gaten in de tv wanneer je de juiste VESA maat hebt gekozen.

Tv beugel ophangen

Stap 3: Bevestig de TV aan het ophangsysteem

Als laatste bevestig je de tv met het frame aan het ophangsysteem aan de muur. Doe dit met twee personen. Eén persoon kan dan te tv vasthouden, terwijl de ander de meegeleverde schroeven vastdraait met een schroevendraaier.

Tv ophangen zonder boren

Wanneer je niet zeker weet hoe stevig jouw muur is, kun je beter niet gaan boren. Er is ook een TV muurstandaard verkrijgbaar die op de vloer staat, tegen de wand aan. Het lijkt dan alsof jouw tv aan de muur hangt. maar gelukkig zonder dat je hoeft te boren. De standaard waar je TV dan op steunt, is heel stevig en dient ook als kabelgoot. Dit is natuurlijk ook de ideale oplossing als je niet zo handig bent met een boormachine!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Goedkope Televisies
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0