OLED of QLED televisie kopen? Wat is het verschil?

12 juli 2021

Je bent opzoek naar een nieuwe televisie. De kans is dan groot dat je tijdens je zoektocht minimaal een keer het woord OLED en QLED bent tegengekomen. Daarnaast gaan mensen met een QLED en OLED altijd met elkaar in discussie zoals Apple & Windows gebruikers.

OLED is beter, zwart is daar echt zwart! Nee man, QLED heeft een veel mooier beeld als de zon er op staat.

Maar wat is daar nou precies van waar? Want qua termen lijken OLED en QLED enorm op elkaar. Tot verwarring aan toe. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide soorten tv’s.

In dit artikel gaan we in op wat een OLED of QLED televisie is en wat zijn de verschillen zijn. Daarnaast leer ik je hoe je  een bewuste keuze maakt tussen een OLED en QLED televisie?

OLED VS QLED – Wat heeft jouw voorkeur?

Laten we eerst de meest belangrijke verschillen tussen een OLED en QLED inzichtelijk maken. Elke kamer waar de TV geplaatst word is anders, daanaast heb je je eigen voorkeur waar een TV aan moet voldoen. Lees rustig de onderstaande lijst door om alvast een beeld te krijgen waar jouw voorkeur ligt.
OLED VS QLEDWat heeft jouw voorkeur?
OLED
VS
QLED
Televisie groter dan 77 inchHoud altijd rekening met de kijkafstand
VS
Felste en scherpste witwaardenDe meest scherpe witwaarden
VS
Beste beeld bij extreme helderheidDenk hierbij aan licht door het raam
VS
Grootste kleurvolumeFelle kleuren in verlichte kamers
VS
Meest precieze kleurenweergaveHet beeld lijkt levensecht
VS
Beste kwaliteit uit elke kijkhoekHandig voor de eettafel of schuine bank
VS
Optimaal beeld bij donkere scenesZó hoor je die laatste aflevering van GoT te kijken
VS

Wat is OLED?

Laten we eerst eens kijken naar de term OLED. Dat staatvoor Organic Light Emitting Diode. Dit betekend dat het scherm van de televisie is gemaakt van organisch materiaal. Deze techniek maakt gebruik van carbon tussen twee geleiders. Deze geeft licht af wanneer elektrische stroom passeert. Dit activeert op diens beurt weer de pixel op het scherm. Je kunt dus stellen dat de pixels hun eigen licht produceren.

Doordat elke pixel zijn eigen LED-lampje heeft kunnen kleuren op de pixel precies weergegeven worden wat resulteert in een haarzuiver beeld.

Wanneer de pixel zwart hoort te zijn kunnen ze zich geheel uitschakelen. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een ontzettend realistisch beeld en een “echte” weergave van zwart. Je zag in het in de tabel hierboven al kort terug: Deze techniek is enorm sterk tijdens enorm donkere scénes in series en films. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laatste seizoen van Game of Thrones.

Het gebruik van OLED is een enorme verbetering ten opzichte van een LCD scherm. Dit komt omdat de achtergrond verlichting van een LCD scherm ervoor zorgt dat de zwarte kleuren licht dof en grijzig uitslaan. Een tweede voordeel van het ontbreken van achtergrondverlichting in een OLED scherm is dat het een veel dunner scherm kan aanhouden. Dit is esthetisch een plezier voor het oog en het maakt hem geschikter als accessoir in het interieur van je kamer.

Wat is QLED?

Een QLED televisie is exclusief van Samsung. Je vind de QLED schermen terug in vrijwel alle topmodellen van Samsung televisies. Sinds de komst in 2018 is het echt het paradepaardje van Samsung. Maar wat is QLED nou precies?

QLED staat voor Quantom-dot Light Emitting Diode. Hoewel de naam lijkt op OLED zijn er duidelijk verschillen tussen deze twee type televisies. Herinner je nog dat een OLED televisie geen LCD achtergrondverlichting heeft? Dat heeft een QLED televisie dus wel. QLED tv’s maken namelijk gebruik van een Quantum-dot filter. Om weer even de techniek in te duiken: Dit zijn kleine kristallen geleiders die RGB-filters van oudere televisies vervangen. 

Het voordeel hiiervan is dat de kleuren met enorme precisie controleert kan worden, ook bij een hoge helderheid. Dit zorgt ervoor dat ook wanneer zon op het beeldscherm schijnt, het beeld goed te bekijken blijft. Daarnaast is voor het prodcueren van HDR-beeld ongeveer 1000 nits aan helderheid nodig. Voor een QLED tv is dit eenvoudig aangezien het 1500 tot 2000 nits produceert. 

 
1 Reactie
  1. Bedankt voor deze handige tips!
    Ik heb uiteindelijk gekozen voor een QLED van Samsung voor op ons kantoor.
    Tot nu toe hebben we er nog geen spijt van!

Laat een reactie achter

Goedkope Televisies
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0