Tv-aansluitingen: welke zijn er?

12 juli 2021

Met een televisie kun je tegenwoordig veel meer dan alleen televisie zenders ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld; Foto’s en video’s afspelen op je tv. Super handig als je na je vakantie je favoriete foto’s en video’s wilt laten zien aan je familie en vrienden.

Foto’s en video’s afspelen kan via een HDMI kabel of via Bluetooth. Deze twee mogelijkheden ken je misschien al? Wanneer je nog niet weet hoe dat werkt en hoe je dat kunt aansluiten, wees dan niet getreurd. Tv aansluiten is vaak makkelijker dan je denkt. We zetten alles even op een rij.

Apparaten aansluiten op je tv gaat meestal heel eenvoudig. Afhankelijk van jouw televisie kun je kijken welke tv aansluiting voor jou het beste is. Op jouw televisie vind je een heleboel verschillende aansluitingen, deze worden ook wel poorten genoemd.

Patrick Campanale Qcilde9fmtk Unsplash (1)

De HDMI aansluiting, waar gebruik je het voor?

HDMI aansluitingen vind je tegenwoordig op de meeste modernere televisies. De meeste televisies beschikken zelfs over meerdere HDMI aansluitingen. Deze worden ook wel HDMI poorten genoemd.

Als je meerdere apparaten hebt die je op jouw tv wilt aansluiten zoals; een blu-rayspeler of spelcomputer en daarnaast ook een TV-ontvanger via HDMI wilt aansluiten heb je vaak meerdere HDMI aansluitingen nodig. Anders moet je steeds apparaten aan en af koppelen. Meestal krijg je de apparaten geleverd met een kabel deze hoef je dan alleen nog maar te bevestigen op de tv en op het apparaat.

De hdmi tv beschikt vaak over meerdere aansluitingen. Hoeveel jij er nodig hebt hangt dus vooral af van hoeveel apparaten jij wilt aansluiten op de televisie. Je vindt deze aansluiting door de afkorting HDMI te zoeken op je tv.

Fotos en videos afspelen op je tv

De meeste Tv’s hebben een USB-aansluiting. Je kunt dan via een een USB stick foto’s gaan bekijken. Een vereiste is dan wel dat je in het menu van je tv kunt selecteren dat je foto’s en video’s wilt afspelen.

Wanneer je dat niet kunt vinden in het menu van je tv is het mogelijk dat jouw tv het bekijken van foto’s en video’s niet ondersteund. Probeer het dan rechtstreeks vanaf de laptop met een HDMI kabel. Deze sluit je simpel aan op je tv en op de laptop. Je kunt dan foto’s en video’s afspelen op je tv

Smart tv aansluiten

Wanneer jij een smart tv in huis hebt, heb je misschien nog wel wat vragen over hoe je de smart tv kunt aansluiten? En welke mogelijkheden er zijn. Wanneer je dit eenmaal weet is een smart tv een ideale oplossing als je bijvoorbeeld graag films kijkt via Netflix.

Smart tv’s werken via apps, eigenlijk net als je telefoon. Een smart tv is daarom ook verbonden met het internet. Dit gaat heel simpel via jouw wifi thuisnetwerk. De meeste televisies die te koop zijn tegenwoordig zijn smart tv’s. Wil je dit niet kun je ervoor kiezen om jouw tv niet te verbinden met het internet. Je smart tv is dan eigenlijk een gewone tv.

coolblue televisie
Credit: Coolblue

Films streamen via wifi of ethernet?

Wanneer je veel films kijkt via Netflix kun je soms merken dat de Tv wat hapert tijdens het streamen. Dit kan gebeuren wanneer je wifi netwerk wat overbelast is.

In dat geval kun je het internet ook aansluiten via de ethernet aansluiting op je tv. Je kunt een kabel aan de router van je thuisnetwerk koppelen en aan de ethernet aansluiting op je tv.

Deze aansluiting kun je herkennen aan de (LAN) afkorting, deze staat vermeldt op de tv bij de aansluiting. Het voordeel van tv kijken via een ethernet kabel is dat de verbinding stabieler is en je dus niet steeds van die ”haperingen” krijgt tijdens het kijken.

TV ontvanger aansluiten

Als je televisiezenders wilt kijken heb je eigenlijk altijd een televisie abonnement nodig bij een provider. Vaak ontvang je bij dit abonnement een TV ontvanger. Deze kun je aansluiten op je tv, vaak middels HDMI.

Wanneer je gebruik maakt van een satelliet ontvanger kun je televisie kijken via een televisiekabel. Deze televisie kabel sluit je dan aan op de satellite main aansluiting van je TV. Als je gebruik maakt van Digitenne of tv kijkt via de kabel gebruik je de air/cable aansluiting.

Als je geen abonnement hebt om tv zenders te ontvangen kun je alleen de niet gecodeerde zenders ontvangen via de kabel, deze zijn gratis maar dat zijn er tegenwoordig nog maar een paar. Analoog tv kijken is tegenwoordig niet meer mogelijk vrijwel alle providers zijn overgestapt op digitaal tv kijken middels een TV ontvanger.

sonos arc aansluitingen

Geluidsysteem aansluiten op de tv

Soundbar

Om ervoor te zorgen dat je een film intens kunt ervaren zoals in een bioscoop kun je gebruik maken van een Soundbar en deze op je televisie aansluiten. Dit apparaat zorgt voor een mooi intens geluid. Dit geluidssysteem sluit je aan via HDMI ARC. ARC staat voor audio return channel.

Optische kabel

Wanneer je geluid in hoge kwaliteit wilt afspelen kun je een Optische kabel gebruiken, ook wel Toslink kabel genoemd. Deze kabel kan geluidssignaal doorgeven in hoge kwaliteit. Deze kabel is niet geschikt voor het doorgeven van andere signalen behalve geluid. Je Soundbar verbinden middels de optische kabel is goed mogelijk.

3.5 mm aansluiting koptelefoon aansluiting.

Soms is het prettig om televisie te kijken of muziek te luisteren zonder dat anderen daar last van hebben. Je kunt daarom kiezen voor een koptelefoon. Deze sluit je aan via de 3.5 mm aansluiting deze kun je vinden op je tv.

Het nadeel is echter wel dat je altijd vast zit aan een kabel. Je kunt een verlengkabel kopen voor je koptelefoon aansluiting. Een draadloze koptelefoon is ook een optie. Deze werkt via Bluetooth. Kijk daarom eerst of jouw televisie Bluetooth ondersteunt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Goedkope Televisies
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0