Wat is HDR TV en waarom is het belangrijk?

5 februari 2021

Als je levensechte kleur wilt, dan wil je dat de volgende TV HDR ondersteunt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over HDR.

Elk jaar gaan de grote fabrikanten van televisies op zoek naar nieuwe manieren om hun televisies nóg beter te maken. De zoektocht naar het perfecte beeld is nu gericht op HDR, dat belooft meer realistische kleuren en tinten te leveren om een echte cinematografische ervaring thuis te creëren.

HDR is nog steeds een nieuwe technologie, dus om uit te zoeken wat het nu voor consumenten betekent, zijn hier alle antwoorden die u moet weten voordat je een TV met HDR koopt.

Waar staat HDR voor?

“HDR” staat voor “High Dynamic Range”, wat verwijst naar het vermogen om meer kleuren, betere contrastniveaus en meer helderheid te leveren in vergelijking met standaard HD en zelfs 4K Ultra HD TV’s.

HDR is in wezen een upgrade van het 4K of Ultra HD formaat. (Het is niet van toepassing op 1080p HD-TV’s).

Hoewel veel LCD-tv’s een breed scala aan kleuren kunnen produceren (bekend als het gamut of kleurengamma), werden ze beperkt door een verouderde videospecificatie (bekend als Rec. 709).

HDR werd geïntroduceerd om het aantal kleuren dat een TV mag weergeven te vergroten en door de helderheid of intensiteit van die kleuren te verhogen. In wezen maakt HDR het mogelijk dat nieuwe LCD- en OLED-kleuren volledig tot hun recht komen.

Onderstaand een voorbeeld van HDR & Non-HDR beeld.

Verschillende benamingen HDR

Soms is het lasting om de HDR functies van een TV te achterhalen omdat ze in hun eigen termen aangeven dat het een HDR televisie betreft. Zo zijn de genoemde termen: Cinema HDR, 4k Active HDR (of gewoon Active HDR), Quantum HDR 1500, Quantum HDR of alleen HDR.

Wat merk je van HDR tijdens het kijken?

Wanneer een een HDR film of HDR serie kijkt zul je zeker het verschil merken met een non-HDR variant. De verbetering van het beeld kan goed merkbaar worden in donkere scenes waarbij eerst onzichtbare gezichten zichtbaar worden. Maar ook voorkomt het eventuele color-banding (kleur banden, zie onderstaande afbeelding) tijdens scene’s zoals een zonsondergang van oranje naar rood.

Color banding

Kleurbanden – wikipedia

Echter is het de vraag of alle content wel een HDR variant moet hebben. De wel-bekende scene’s van wilde dieren in het groene regenwoud wanneer je een TV gaat kopen in de winkel zijn duidelijk in het voordeel van HDR. Maar er zijn genoeg series en films waarbij dit totaal niet nodig is.

Een ander belangrijk aspect is de beleving van het kijken van een HDR film of serie. Ultra HD Premium TV’s ondersteunen momenteel frame rates van 24 frames per seconde tot 120 fps. Het is namelijk zo dat video’s er veel natuurlijker uitzien wanneer ze vloeiend en bewegen zonder al te veel vervaging van snelle objecten (zoals een race scene in Fast & Furious).

Het beeldkwaliteit hangt dus mede samen met de frame rate van het HDR programma. Helaas is er momenteel nog geen 120-fps programmering beschikbaar, maar dit zal ongetwijfeld in de toekomst nog veranderden.

HDR Protocollen

Om het verhaal nog iets lastiger te maken: Er bestaan ook nog verschillende HDR protocollen.  Onderstaand een overzicht van de eventueel verschillend HDR protocollen in een TV.

Vrijwel alle HDR-tv’s van dit moment kunnen overweg met het HDR10 protocol. Dit protocol vind je voornamelijk terug in UHD Blu-ray cd’s.

Het protocol dat ontwikkeld is door Samsung, Panasonic & 20th Century Fox.  Je zult dit protocol dan ook veel tegenkomen bij Samsung & Panasonic TV’s.

Het Dolby Vision protocol is ontwikkeld door Dolby. Dit protocol is terug te vinden op Netflix & Youtube. Helaas zijn nog niet alle HDR-tv’s geschikt voor dit protocol.

De BBC en NHK hebben een eigen HDR-protocol genaamd HLG. Steeds meer HDR tv’s ondersteunen dit protocol.

Ten slotte heb je ook nog Technicolor HDR. Dit is in feite een aantal HDR-protocollen samengevoegd, waarbij ze het meest lijekn op Dolby Vision.

Waar vind ik HDR films & series?

Voordat je een film op de TV bekijkt, wordt de film gecomprimeerd uit het oorspronkelijke kleurbereik om in het oude videoformaat te passen, waardoor in wezen subtiele tinten, contrast en beelddiepte worden geëlimineerd.

In theorie herstelt HDR een deel van die verloren kleur en contrast, maar het vereist dat de originele show opnieuw wordt opgebouwd – in essentie, het produceren van een nieuwe versie van de film of het programma.

Dus, om het volledige voordeel van HDR te krijgen, moet u niet alleen een compatibele TV hebben, maar ook toegang tot HDR-inhoud en -programmering.

Wie bied die HDR inhoud aan?

Slechts een aantal 4K HDR programma’s worden momenteel aangeboden op streaming diensten van Netflix. Je hebt hier wel een premium abonnement voor nodig.

YouTube heeft ook een paar HDR programma’s, en sommige diensten hebben zelfs een paar Dolby Vision HDR shows.

Naast Netflix & YouTube hebben promoot Amazon momenteel ook met HDR series en films.

1 Reactie
  1. Bedankt voor deze handige uitleg! Dit is zeker wat ik zoek in een volgende TV.

Laat een reactie achter

Goedkope Televisies
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0