Wat is een soundbar?

22 juni 2021

Een soundbar is langwerpige luidsprekerbox, die horizontaal wordt neergelegd of opgehangen. In dit artikel gaan we in op wat een soundbar precies is en hoe een soundbar werkt. Daarnaast helpen we je bij het aansluiten en geven we tips waar je op moet letten bij het aankopen van een soundbar.

JBL Bar 5.1 Surround

Wat is een soundbar?

In de huidige platte televisies is nog maar weinig ruimte voor luidsprekers. Die er nog in passen zijn klein van formaat. Ze zijn te klein om de lage tonen goed weer te geven. Daarvoor zijn grote luidsprekers nodig, woofers genaamd. De lage tonen die subwoofers weergeven, maken het geluid veel voller dan zonder.

Een luidsprekerbox met alleen een woofer, als toevoeging op het geluid dat de televisie produceert, is daarvoor al genoeg. Voor het stereo-effect spelen woofers namelijk vrijwel geen rol en dus zijn er niet per se twee van nodig.

Het komt echter nog wel eens voor dat ook de hoge tonenweergave van een televisie voor verbetering vatbaar is. Daarom zijn er de soundbars in het leven geroepen.

sonos arc

Waaruit bestaat een soundbar?

Een soundbar is langwerpige luidsprekerbox, die horizontaal wordt neergelegd of opgehangen. De grotere modellen bevatten hogetoneluidsprekers, tweeters genoemd, middentonenluidsprekers en de eerdergenoemde woofers.

Nu zijn de woofers in soundbars doorgaans kleiner dan die in specifieke wooferboxen, maar verbeteren de geluidsweergave van lage tonen ten opzicht van die van een televisie. Sommige soundbars komen met een aparte zogenoemde subwoofer, die voor de weergave is van de laagsthoorbare tonen.

Waar zit welke speaker in de soundbar?

Omdat het stereo-effect, zoals wij dat horen, niet echt afhangt van de woofers, worden die in het centrum van een soundbar geplaatst. De tweeters zijn het belangrijkste voor het stereo-effect en zitten daarom aan de uiteinden van de soundbar.

Als een soundbar ook middentonenluidsprekers heeft, dan zitten die aan iedere kant tussen de tweeter en woofer in. In een soundbar zitten versterkers die het geluid versterken en dit naar de luidsprekers sturen.

sonos arc aansluitingen

Aansluiten van een soundbar

Een moderne televisie heeft twee typen aansluitingen voor vaste verbindingen. Dat kan met een HDMI of optische kabel. Die kunnen ook voor een soundbar worden gebruikt.

Hebben televisie en soundbar een HDMI-ARC-aansluiting, dan is dat een plus, want dan kunnen beide met een afstandbediening worden geregeld. Dat laatste in niet mogelijk, wanneer je een optische kabel gebruikt. Hoewel laatstgenoemde kabel een geluidssignaal van zeer hoge kwaliteit kan doorgeven.

Muziek afspelen via wifi of bluetooth

Naast het weergeven van geluid van een televisie, kan je via Bluetooth of wifi vanaf je smartphone muziek weergeven met een soundbar. In het geval van Bluetooth praten we over een rechtstreekse draadloze verbinding, waarbij de afstand tussen smartphone en soundbar niet meer dan zo’n 10 meter kan bedragen.

Wifi gaat niet direct, maar via je lokale netwerk. Er zijn soundbars die de streamingdiensten van Spotify, Google en/of Apple ondersteunen, zoals Sonos. Dan kan je via de soundbar je favoriete muziek afspelen.

Soundbar waar op letten bij het kopen?

Waar zou je op moeten letten, als je een soundbar gaat aanschaffen. De prijzen lopen nogal uiteen en dus is de eerste vraag, wat je aan een soundbar wilt uitgeven.

Als de geluidskwaliteit van je televisie niet bepaald goed is, kan je dat gemakkelijk verbeteren met een soundbar. Dat wordt moeilijker, als je televisie een goede geluidskwaliteit heeft. Het klink evident, maar je zoekt de beste soundbar die binnen je budget past, mits die echter geen verbetering brengt, dan heeft de aanschaf ervan geen zin, tenzij het om het volume gaat.

Wil je een soundbar met subwoofer of alleen een soundbar. Welke afmetingen wil je dat de soundbar heeft, opdat die op de plek past die je ervoor in gedachten hebt. Uiterlijk en afmetingen spelen bij de selectie uiteraard een rol.

Gemiddeld gesproken klinkt een grote soundbar beter dan een kleine. Maar de grootste is niet per se de beste soundbar. Hoe groot is de ruimte die je met geluid wilt vullen. Het geluidsvermogen dat de soundbar moet kunnen leveren, hangt daar natuurlijk mee samen. Welke aansluiting(en) dient de soundbar te hebben.

Als je televisie bijvoorbeeld geen HDMI-ARC-aansluiting heeft, dan hoeft de soundbar die ook niet te hebben.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Goedkope Televisies
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0