Beste energiezuinige televisies

11 juni 2021

Vanaf 2011 is er een Europese regelgeving dat elke tv een energielabel moet hebben. Hierdoor, en door de technische ontwikkelingen natuurlijk, is het energieverbruik van televisies flink gedaald. Het energieverbruik van televisies in stand-by is door de ontwikkelingen ook tot een minimum gebracht. Je televisie 1 jaar laten aanstaan kost je nog geen euro per jaar.

1411424

Jazeker, de grote van een tv maakt wel degelijk uit voor het energieverbruik. Het hangt vooral af van hoeveel licht de tv moet produceren. Een grotere tv heeft een groter scherm en moet dus ook meer licht produceren.

De beeldinstellingen veranderen 

Je zou nog aanpassing kunnen maken in de beeldinstellingen om dit zo minimaal mogelijk te maken. Sommige tv’s hebben nu ook, net als op de smartphone, een energiebesparingssysteem waar de tv zelf de helderheid van de tv regelt.

Wat houd het energielabel in?

Bijna 25% van ons leven zitten we voor de televisie. De stroomrekening merkt dat ook. Daarom is het energielabel handig voor het aanschaffen van een nieuwe tv. Er zijn vele verschillende soorten tv’s die niet allemaal hetzelfde verbruiken. Een ouderwetse beeldbuis kan soms zuiniger zijn de een LCD-LED-scherm. Je bespaart dus niet per se elektriciteit als je je oude toestel vervangt.

Een hoger label betekent: meer besparen 

Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger de tv. De zuinigste tv heeft het label A++ en de grootste energieverbruiker heeft het energielabel D. 

Energielabel
voorbeeld van een energielabel

Energieverbruik van een LED TV

Als je opzoek bent naar een energiezuinige LED TV, dan kan je lang zoeken. LED TV’s verbruiken nou eenmaal veel stroom, maar ze hebben wel een lage aankoopprijs in tegenstellen tot vele energiezuinige TV’s. 

Op een LED TV bespaar je dus op de korte termijn veel geld mee, maar met een energiezuinige TV bespaar je weer veel op de lange termijn.

Het verschil in energiekosten per jaar

In het schema hieronder word duidelijk gemaakt wat je kunt besparen per jaar. Hoe hoger het energielabel, hoe lager de kosten. 

43 inch TV
Energielabel A++ €12,05
VS
Energielabel B €33,73
55 inch TV
€14,45
VS
€48,18
65 inch TV
€24,09
VS
€60,23

Beste Energiezuinige tv’s van 2021

Nu je weet waar je naar moet kijken voor een energiezuinige TV. Hebben wij een paar TV’s voor je uitgelicht om het zoeken een stuk gemakkelijker te maken. 

Beste energiezuinige 4K TV

Philips The One 58PUS7304/12

Een van de beste Energiezuinige, 4K tv’s is de Philips The One 58PUS7304/12. Doordat de TV beschikt over de 4K kwaliteit voor het scherm en de Dolby Atmos voor het geluid creëer je een bioscoop ervaring thuis.

Achter het scherm zitten zelfs 3 Ambilights bevestigd wat meer diepte geeft aan jou favoriete films. Dit is tevens de energiezuinigste Philips TV in 2020. Het energieverbruik per jaar is 98 kWh en heeft daarom het energielabel A. 

Beste energiezuinige 8K TV

Samsung QLED 8K 75Q950TS

Een 8K TV is heeft de beste kwaliteit beeldscherm verkrijgbaar, maar dat verbruikt ook veel energie. Dus een 8K TV is niet echt een energiezuinige TV, maar de Samsung QLED 8K 75Q950TS is dan de beste optie.

De TV heeft een extreem hoog beeldkwaliteit waar je een unieke kijkervaring creëert. De 8K technologie is ook nog vrij nieuw. Er zijn dus ook nog niet veel 8K TV’s beschikbaar. De TV verbruikt per jaar 540 kWh en heeft daarom een energielabel C.

Beste energiezuinige Samsung TV

Samsung Crystal UHD 55TU8000 (2020)

Het merk Samsung staat niet bekent om de meest energiezuinige tv’s, maar de Samsung Crystal UHD 55TU8000 (2020) is dan toch een van de meest zuinige van het grote merk. De TV beschikt over 4K kwaliteit en is te besturen via het Tizen smartsysteem.

Het energieverbruik per jaar is 110 kWh en heeft daarom het energielabel A.

Beste energiezuinige LG TV

LG OLED55C9PLA

De LG OLED55C9PLA is een echte top-tv. De beeldkwaliteit is, zoals iedereen gewend is van een OLED-scherm, erg hoog.

Het scherm heeft een groot contrast, goede kijkhoeken en heeft een zeer nauwkeurige weergave. Boven op de hoge kwaliteit van het scherm komt ook nog een geluidssysteem dat boven gemiddeld ligt. Het energieverbruik per jaar is 154 kWh en heeft daarom het energielabel A.

Beste energiezuinige kleine TV

De Philips 24PFS5525/12

Kleine televisies verbruiken al vaker minder dan grote formaten. Dat komt doordat het scherm minder licht hoeft te produceren.

De Philips 24PFS5525/12 is een compacte tv van 24 inch. Met de Full HD-resolutie beschik je over een haarscherp beeld en via de aansluitingen verbind je de TV gemakkelijk met PlayStation of XBOX. Het energieverbruik per jaar is 33 kWh en heeft daarom het energielabel A.

Beste energiezuinige grote TV

Philips 65OLED754

Hoe groter het scherm, hoe meer energie de tv moet gebruiken. De Philips 65OLED754 is een van de zuinigste grote tv’s van 2020.

De Tv komt met een 4K UHD OLED-paneel, voorzien van alle belangrijke HDR-standaarden, zoals HDR HDR 10 en HDR 10+. Beleef een extreem hoge kwaliteit van tv kijken. Boven op de hoge kwaliteit bied deze tv ook een spraakbediening aan, genaamd Google-assistent. Het energieverbruik per jaar is 268 kWh en heeft daarom het energielabel B.  

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Goedkope Televisies
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0